دفع حرارت در مدارات الکترونیکی همواره چالشی برای تولید کنندگان و مصرف کنندگان بوده است. تولید کنندگان کامپیوتر نیز از این چالش مستثنی نبوده و برای بهبود سیستم دفع حرارت تلاش کرده اند. با این وجود عوامل محیطی نظیر دمای محیط و گرد و خاک تاثیر قابل توجهی در کارکرد سیستم خنک کننده دارند. عدم کارکرد درست سیستم خنک کننده در لپ تاپ موجب بروز مشکلاتی در کارکرد دستگاه می شود که در اینجا به بررسی این مشکلات و پیامد های آن می پردازیم.
سیستم خنک کننده در لپ تاپ سیستمی هوشمند است. زمانی که لپ تاپ را روشن می کنیم ، در ابتدا فن دستگاه خاموش است. با گرم شدن CPU ، فن روشن شده و در حالت کند کار می کند. اگر حرارت بیش از حد معمول شد فن به دور تند می رود و با خنک تر شدن سیستم باز دور آن کم می شود. آستانه دمای روشن شدن فن و تغییر دور آن با توجه به نوع سخت افزار های مختلف، متفاوت است.
چنانچه حرارت CPU از حد مجاز بیشتر شود برای جلوگیری از وارد شدن خسارت، دستگاه خاموش می شود. این خاموش شدن بدون اخطار و هشدار نرم افزاری خواهد بود. بنابر این در صورت مشاهده چنین ایرادی باید از روشن کردن مجدد دستگاه اجتناب کنیم و هر چه زودتر دستگاه به مرکز تعمیر معتبر ارسال شود.
سه عامل مهم در داغ کردن لپ تاپ عبارتند از:
1- دمای محیط : کار کردن در محیط گرم باعث ناتوانی سیستم خنک کننده در دفع حرارت می شود.
2- گرد و خاک: زمانی که هیت سینک و فن دستگاه گرد و خاک می گیرد، راندمان سیستم خنک کننده به شدت کاهش می یابد. با سرویس به موقع دستگاه (سرویس فن و شستشوی هیت سینک توسط تکنسین مجرب) می توان این مشکل را حل کرد. توصیه می شود کاربران خانگی سالی یک بار و کاربران تجاری در سال دو بار سیستم خود را برای سرویس به مرکز مجاز ارسال کنند.
3- خطای کاربر: در زیر لپ تاپ روزنه هایی برای ورود هوا وجود دارد. فن دستگاه هوا را از این روزنه ها مکیده و از پشت دستگاه خارج می کند. اگر دستگاه بر روی سطوح نرم و پرز دار مانند فرش و موکت و… قرار گیرد روزنه های ورود هوا بسته خواهد شد. توصیه می شود در هنگام کار دستگاه بر روی سطحی سفت مانند میز قرار گیرد.
گرم شدن بیش از حد سیستم در طولانی مدت بر اکثر قسمت ها اثر می گذارد. حرارت منجر به تغییر ظرفیت برخی از المانهای الکترونیکی می شود و آنها را از نقطه کار خارج می کند. در چیپ های BGA پایه ها دچار خرابی (قلع مردگی) می شود. ممکن است CPU یا چیپ گرافیک خراب شود. دستگاه هنگ می کند یا در هنگام کار ریست می شود. رفع این ایرادها معمولا هزینه بر و زمان بر است. در نتیجه باز توصیه می شود لپ تاپ خود را با هزینه کمتر و ساده تر از تعمیر، سرویس دوره ای کنید.