برای مرئی شدن تصویر در مانیتورهای LCD نیاز به نور پس زمینه یا BACKLIGHT می باشد. دو روش برای تامین نور پس زمینه به کار گرفته شده است. در مانیتورهای قدیمی از لامپ فلورسنت استفاده می شد. این نوع لامپ که از نظر ساختار شبیه لامپ مهتابی می باشد دارای معایبی است از جمله مصرف انرژی زیاد، آسیب پذیری و شکنندگی در اثر ضربه ، تولید حرارت و عمر مفید به طوری که به مرور زمان نور آن کم شده و تغییر رنگ می دهد و پس از مدتی به پایان عمر کاری می رسد. برای رفع این معایب سازندگان از لامپ های LED برای تامین نور پس زمینه استفاده کردند (LED BACKLIGHT LCD ).
با این مقدمه به بررسی نور پس زمینه در مانیتورهای LCD می پردازیم.
نور زمینه (BACKLIGHT) در LCD ها توسط عوامل زیر ایجاد می شود :
– MAINBOARD
– SCREEN FLAT CABLE
– (SCREEN INVERTER (HIGH VOLTAGE
– (CCFL (COLD CATHODE FLOURECENT LAMP یا به طور خلاصه فلورسنت
اکنون به ذکر نکاتی در مورد عوامل فوق می پردازیم :
1- MAINBOARD : ولتاژ تغذیه و فرمان های لازم جهت ایجاد نور پس زمینه توسط MAINBOARD ایجاد می شود. فرمان های ارسالی شامل دو فرمان می شود . یکی فرمان قطع و وصل BACKLIGHT و دوم فرمان دیمر(کنترل شدت روشنایی) .در صورتی که عوامل ایجاد این ولتاژ و فرامین آسیب ببینند نور پس زمینه مانیتور قطع می شود و تصویر به سختی دیده می شود.
2- SCREEN FLAT CABLE : یا کابل تصویر که انتقال سیگنال های تصویر و ولتاژهای تغذیه و کنترل INVERTER را از روی MAINBOARD به عهده دارد. این کابل از میان لولاهای درب لپ تاپ می گذرد و ممکن است در اثر بازو بسته شدن مکرر درب لپ تاپ و به مرور زمان برخی از رشته های آن قطع شود که باعث بروز اشکال در تصویر ویا نور پس زمینه می شود.
3- SCREEN INVERTER : برد کوچکی است که معمولا در زیر LCD قرار می گیرد و از یک سو به کابل تصویر و از سوی دیگر به لامپ فلورسنت متصل می شود و فرمان ها و ولتاژ تولید نور را از روی MAINBOARD گرفته و با تبدیل ولتاژ DC به ولتاژ AC ولتاژ بالا (HIGH VOLTAGE) لامپ فلورسنت را تغذیه می کند.ولتاژ خروجی این برد بسیار بالا است و رعایت ایمنی برای جلوگیری ازخطر شوک الکتریکی الزامی است. بنا به وظایف مهم فوق، چنانچه این برد آسیب ببیند، نور پس زمینه قطع می شود و تصویر یا دیده نمی شود و یا به سختی پیداست.
4- لامپ فلورسنت (CCFL ) : اصلی ترین قسمت تامین کننده BACKLIGHT می باشد که معمولا در لبه پایین LCD قرار گرفته و نور پس زمینه آن را ایجاد می کند. در برخی از LCD ها دو لامپ فلورسنت وجود دارد که باعث درخشندگی بیشتر (کیفیت بالاتر) تصویر می شود. در صورت خرابی فلورسنت BACKLIGHT قطع می شود که در این صورت باید ماژول LCD عوض شود.
در مانیتورهای LED BACKLIGHT برد (INVERTER (HIGH VOLTAGE و لامپ فلورسنت وجود ندارد. بنابراین ، خرابی BACKLIGHT ، بیشتر به MAINBOARD و یا کابل تصویر مربوط می شود.
با توجه به مطالب فوق می توان نتیجه گرفت که قطع BACKLIGHT در LCD ها در اثر یکی از این چهار عامل ایجاد می شود. برای تشخیص عیب نیاز به ابزار و دانش فنی است وخطر شوک ولتاژ بالا وجود دارد. بنابر این در صورت وجود چنین ایرادی پیشنهاد می شود به تعمیر گاه معتبر مراجعه گردد.